DOLAR

19,1906

0.04%
EURO

20,8128

-0.7%
ALTIN(gr)

1.220,04

-0,04%
BİST 100

4812.93

-0,04%
Tescille önü açılan Mut zeytinyağı Avrupa’ya ihraç edilmeye başlandı
107 okunma

Tescille önü açılan Mut zeytinyağı Avrupa’ya ihraç edilmeye başlandı

ABONE OL
Ekim 15, 2021 09:59
Tescille önü açılan Mut zeytinyağı Avrupa’ya ihraç edilmeye başlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin’in takribî 65 bin popülasyonlu Mut ilçesinde ehemmiyetli uyum kaynakları arasında yer alan 15 milyon ağacın bulunduğu zeytin bahçelerinde hasat başladı.

Hasat başlamasıyla beraber ağaçlardan ardından da silkelenerek ayrışımları yapılan zeytinlerin bir kısmı sofralık olarak ayrılırken, ehemmiyetli bir kısmı da sıkma zeytinyağı olması için fabrikalara sevk ediliyor. 3 sene evvel Türk Tescil ve Marka Müesseseyi tarafından coğrafi işaret patenti alan ‘Mut zeytinyağı’na ise bu sene şimdiden yoğun arz gelmeye başladı. Daha evvel yalnızca Türkiye geneline sevk edilen ülkenin yüzde 14’lük gereksinimini karşılayan patentli zeytinyağı ise geçtiğimiz sene Azerbaycan’a ihraç edildi. Dünya pazarında yer almak isteyen ilçedeki üreticilerin mahsulleri alınan patentle beraber bu senede Avrupa ülkelerine sevk edilmeye başladı. Patentle beraber yapım ve pazar kapasitesini çoğaldıran ilçede bu sene 160 bin ton zeytin hasadı yapılarak, 14 bin tondan fazla sıkma zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Bu sene itibariyle Avrupa’ya ihracatı başlayan mahsullerin ilerleyen süreçte dünya geneline pazarlanması hedefiyle çalışma yapıldığı kaydedildi.

“Mut zeytinini dünyaya duyurmak istiyoruz”

İlçedeki yapım ve pazar payı ile alakalı bilgi veren Mut Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Salğur, “Bu yılki temennimiz takribî 160 bin ton zeytin hasadı, 14 bin ton da yağ bekliyoruz. Mut’un lezzetli olan zeytinyağını yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya duyurmak istiyoruz. 3 sene evvel coğrafi işaretimizi aldık. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra bizim önümüz daha da açıldı. Biz coğrafi işaret aldıktan sonra Azerbaycan’a ihracat yapmaya başladık, Azerbaycan’a başladığımız ihracatı bu sefer Avrupa’ya yansıtmak istiyoruz, başladık da zati. Bunun bize çok büyük avantajı oldu” biçiminde konuştu.

Ürettikleri nitelikli coğrafi işareti olan zeytin ve zeytinyağlarını dünyanın her yerine ihraç etmek istediklerine dikkat toplayan Salgur, “İlçemizde üretilen zeytin ve zeytinyağlarının bölgemize ve ülkemize çok büyük ekonomik katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Olacak da allahın izniyle. Hedef ve gayretlerimiz bu düzeyde” ifadelerine yer verdi.

Kelceköy’de hem muhtar hem de bir üretici olduğunu aktaran Hasan Anamur da, ilçedeki 15 milyon zeytin ağacı olduğuna değinerek 160 bin ton zeytin, 14-15 bin ton da zeytinyağı rekoltesi beklediklerini dile getirdi.
Zeytin hasadında çalışan işçilerden Emine Özcan da, “Sabah saat 8 gibi zeytin bahçesinde oluruz, akşam saat 5’te konutumuza gideriz. Çocuklarımızın uyumunu, konutumuzun uyumunu buralardan sağlıyoruz. Zeytin hasadı takribî 2.5 ay sürüyor, biz de günlük gelip gidiyoruz” diye konuştu.

Halil İbrahim Varlı-Hüseyin Yıldız- Hasan Çetin
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.