19,1906
0.04%20,8128
-0.7%1.220,04
-0,04%4812.93
-0,04%Denizin dibinden dalgıçlar tarafından çıkarılan deniz süngerleri, omurgasız hayvanlar şubesi ‘eumetazoa’nın kardeş grubudur. Süngerler suyu içine alıp filtre ederler, böylece suyu arınırlar. Sonra da içlerine takılan mikroorganizmaları yerler.
Günümüzde unutulsa da, sıhhatine önemseyen bayanlar konut pakliğinde, hoşluklarına özen gösterenler ise cilt pakliğinde deniz süngerini seçim ediyor.
Bursa’da Tuzpazarı’nda 47 yıldır aktarlık yapan İsmail Hakkı Ispartalı, dükkânında deniz süngeri satıyor. Deniz süngerinin değerinin pek öğrenilmediğini söyleyen Ispartalı, “Bu süngerin bereketleri saymakla bitmiyor. Bu sünger bize Bodrum’dan geliyor. Bodrum’da dalgıçlar denizin dibinden bu süngerleri çıkartıyor. Daha sonra işleniyor. Deniz süngerinin bedeli pek öğrenilmiyor. Bereketini bilen insanlar ise her zaman önemseyip kullanıyor. Ciltteki ölü hücreleri ve bakterileri arınıyor. İltihaplı Sivilceyi ve sivilceyi yok ediyor. Bedendeki sabit enerjiyi alıyor” dedi.
Deniz süngerinin 10 sene direndiğini anlatan Ispartalı, “Deniz süngerinin 10 sene kullanım ömrü var. Sert ve delikli yapısından dolayı konut ve cilt pakliğinde rahatlıkla kullanılıyor. Yüzeyler üzerindeki kurumuş ve inatçı lekeleri ve kirleri basitlikle söküp atıyor. Bu nedenle mutfak pakliğinde kullanılıyor” diye konuştu.
Maliyetinin pahalı olmasının nedenini, deniz dibinden çıkarılmasının güç olmasına bağlayan Ispartalı, “Kilosunu 4 bin liraya satıyoruz. Minik bir parçasının maliyeti 50 ila 100 lira arasında değişiyor. Maliyeti pahalı gibi sanılabilir, fakat en az 8-10 sene kullanılabiliyor” dedi.
GÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceEKONOMİ
23 gün önceGÜNDEM
23 gün önceEKONOMİ
24 gün önceGÜNDEM
24 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.