Hakı sağlamak kimi zaman güç kararlar almayı gerektirebilir. Vicdanen mesullüğü netlikle büyük bir vazife. Türkiye’de ve başka ülkelerde bazı yargıçlar bu mesullüğü, enteresan ve hatta gülünç sayılabilecek cezalar vererek yerine getirmişler.
İşte dünyanın ve Türkiye’nin muhtelif yerlerinden duruşmalarca verilmiş 10 ceza!
Reşit olmayan bir genç, babasının otomobilini alıp kaza yaptıktan sonra bir de üstüne polise yanlış bilgi verir. Gence, çocuk koruma yasayı gereğince dava açılır ve Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava görülür. Dava neticesinde çocuğa hayatı süresince unutamayacağı bir ceza verilir: 5 sene süresince internet kafeye girememe.
Bir kadın, birgün taksiye biner ve bütün 50 km yol yapar. Fakat taksi fiyatını ödemeden kayıplara karışır. Dolayısıyla taksici kadını dava eder ve davanın yargıcı kadının bütün de hakettiği bir ceza verir. Kadın 48 saat gibi kısa sayılabilecek bir vakitte bütün 50 km yürümek zorundadır.
Yavru bir köpeği balkonundan alta atan bir adama siz olsanız ne ceza verirdiniz? Bu dava karşısında kalan bir yargıç, yaşattığını yaşamadan can verme manasıyla hareket etmiş olacak ki adama, tam bir gününü dolu bir çöp paketinde geçirmesine karar vermiş. Daha beter bir ceza da verilebilirdi belki ama yeniden adama iyi bir ders olmuş olabilir.
Bir genç, bunun sanırım espritüel bir tarafı da olduğunu düşünerek Hz. İsa abidesinin üzerine spreyle iblisin sayısı olarak öğrenilen 666 yazdı. Fakat yargıcın da espritüel istikameti oldukça gelişmiş olacak ki gence bunun karşılığında tam gün, ‘Bu ablavut hareket için özür dilerim’ pankartı asılı bir eşekle dolaşmasını isteyerek cümbüşlü bir ceza vermiş oldu.
77 yaşındaki bir teyze, hasta olduğu için elektrik faturasını ödeyemez ve birisinden destek alarak sayaç üzerinde damgayı koparıp elektriğini kullanmaya devam eder. Elektrik şirketi de bunun üzerine dava açar. Duruşma kurulu ise teyzeye teftişli serbestlik kapsamında oldukça enteresan bir ceza olan, 5 ay düğüne gitmeme cezasını verir. Teyze ise bu ceza karşısında ‘Düğünlere gitmeme cezası vermişler. Zati benim bu yaştan sonra düğüne gidecek halim mi var ki?’ olmuş.
Hoş ülkemin Afyon’unda, ‘ne ilgisi var?’ diye sorgulayabileceğiniz bir duruşma kararı çıktı. Yaralama kabahatinden suçlanan maznun, 2 ay 15 gün mapus cezası aldı fakat sonrasında maznunun bu cezası yanında eşi olmadan, restoran, çay bahçesi, kafe, internet kafe ve eşi cümbüş mekanlarına gidememesine, aynı zamanda spor yarışmalarını millete sarih yerlerde izlemekten men edilmesine çevrildi.
Almanya’da yaşayan Avusturyalı bir sanatçı, daha önceki model Mercedes marka kırmızı kamyoneti, kentin 300. sene kutlamaları için esrarengiz bir sanat yapıtı haline getirince trafik polisleri tarafından 30 Euro cezaya çarptırıldı. Cezanın nedeni sanat yapıtının park edilmemesi gereken bir yere yerleştirilmesi.
Şanlıurfa’daki bir inşaatta kalıp ustası olarak çalışan adam, iş güvenliğini bütün sağlamaması sebebiyle bir emekçinin vefatında asli hatalı olarak görünür. Dolayısıyla kalıp ustası, taksirle başka bir deyişle itinasızlıkla vefata neden olma kabahatinden suçlandığı duruşmada 6 ay zamanla inşaat kalıpçılığı işinden men edildi.
Muhacir firariciliği yaptığı tespit edilen bir şahsa deniz yasağı getirildi. Suçlandığı duruşmanın kararınca, denize yanaşmama cezası alan maznun, tanımlanan vakit içerisinde denizin bulunduğu hiçbir alana giremedi.
Erzurum’da yaşanan esrarengiz bir olaya yargıç da esrarengiz bir ceza vermiş. Bir adam, abisine ait at otomobiliyle gittiği yerdeki fobilik demirlerini çalmak kabahatinden suçlanmış. Duruşma da buna karşılık, maznuna 7 ay 23 gün mapus cezası vermiş fakat ceza, ‘at otomobili kullanmaktan menedilme’ biçiminde çevrilmiş. Maznun cezası nedeniyle 3 ay 26 gün at otomobili kullanamadı.
GÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceEKONOMİ
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceEKONOMİ
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.