Küresel iklim değişikliğinin tesirlerinden biri olan hava sıcaklıklarının artışı nedeniyle gelecekte dünyayı kurak günler bekliyor.
Türkiye’de iklim değişiminden etkileneceği bedellendirilen bölgelerden Doğu Karadeniz için yapılan araştırmalarda; artan hava sıcaklıkları kaynaklı buharlaşmanın, ilerleyen yıllarda bölgeye düşen yağış ölçüsünden fazla olacağı öngörülüyor.
Tarımda sulama muhtaçlığı artacağı için Karadeniz’de yetişen çay, fındık ve mısır üzere tarım eserlerinin tehlikede olduğuna dikkat çeken bilim insanları, su kaybını önleyip, kuraklığa karşı önlem almak için tatlı su barajlarının yapılmasını öneriyor.
‘TROPİKAL BİTKİLER YASAKLANMALI’
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Kısım Lideri, Afet İdaresi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişimine karşı yapılacak hazırlıklar için, çok su tüketen tropikal bitki ekimlerinin yasaklanmasını savunarak, “Tarım büyük sorun. Su zengini bir ülke değiliz biz, hatta yarı kurak bir ülkeyiz. Tropikal bitki ekiminin bu nedenle yasaklanması gerekiyor. Tropikal bitkiler, tropikal yağış ister. Biz tropikal bir ülke değiliz, tropikal bir iklime de girmiyoruz. Sıcakları görünce millet tropikal iklime girdiğimizi sanıyor. Tropikal iklimde her gün yağmur yağar, o denli bir şey yok” dedi.
‘2040’TA BUHARLAŞMA YAĞIŞLARIN ÜSTÜNDE OLACAK’
İklim değişiminin Karadeniz’e yaratacağı tesirleri anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle konuştu:
-İklim değişikliğinde Karadeniz’de de bizim yaptığımız çalışmalarda bilhassa temmuz ayında Karadeniz’de buharlaşma yağış ölçüsünü geçiyor. 2040 yılına hakikat birinci kere bu türlü bir şeyle karşılaşacağız.
-Temmuz ayı da Karadeniz’de mısırın sap yaptığı ay. Karadeniz’de de su sorunu olacağı gözüküyor fakat Akdeniz kadar değil. Karadeniz’de dereler çok kısa, dik, yağmurlar yağınca akıp denize hakikat iniyor.
-Belki ilerleyen yıllarda Karadeniz’e akan ırmakların önünde, denizin içinde tatlı su barajları yapmamız gerekecek. Karadeniz’de suyu depolama sorunu var.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
‘MISIR, ÇAY VE FINDIKTA TEHLİKE VAR’
Buharlaşmanın artmasıyla tarım eserlerinin suya olan muhtaçlığının da artacağını belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle konuştu:
-Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar buharlaşmadan daha fazladır. Bu nedenle sulama muhtaçlığı düşüktür fakat ısınmayla birlikte yağışlar hafifçe artsa bile, 2040 yıllarında bilhassa temmuz aylarında buharlaşmadaki artış yağışın üstünde olacak.
-O vakit su açık verecek toprakta sulamaya gereksinim olacak. Karadeniz’de bu nedenle mısırda birazcık tehlike var. Olağan fındık ve çay da o denli. Artık çay ve fındık, kıyılar ve dağlarda tıpkı anda oluşmaya başlıyor.
-Çay bilhassa tıpkı anda olunca bütün zirveler ve vadi tıpkı anda çayı toplayıp fabrikaya götürdüğü vakit yaşanıyor. Birtakım ufak tefek değişiklikler var ancak tekrar de Karadeniz, Türkiye’de iklim değişikliğinin sigortası. (DHA)
GÜNDEM
9 gün önceSPOR
9 gün önceTEKNOLOJİ
9 gün önceGÜNDEM
9 gün önceGÜNDEM
26 Eylül 2023EKONOMİ
26 Eylül 2023EKONOMİ
26 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.