Şimdi size uzun uzun popüler zombi trajediyi mevzulu filmlerden ya da dizilerden bahsetmeyeceğiz. Bilim kurgunun fobi ve gerilimle harmanlandığı bu imallerde çıkış noktası hep aynı oluyor. Kimileri olabildiğince galibiyetli biçimde hikaye aktarsalar da makûs imaller suratından, zombi sorunu iyice alay mevzusu olmuş gidişatta.
Ne olursa olsun, o diziler ve filmler sayesinde zombi vakasına hemen hemen herkes dominant. En azından bu işin ucunda insanların canavarlaşıp hayvansal dürtüleriyle hareket ettikleri gerçeğini öğreniyoruz. Aynı zamanda çürüyorlar, morarıyorlar, çoğu zaman düşünmeden motor işlevleriyle hareket ediyorlar, kafalarına vurulmadıklarına can vermiyorlar, acı sezmiyorlar…
Tüm bu birikimler, mevzuyu gerçekten de absürt sapan görünen bir noktaya taşıyor. Hakikatinde oldukça ciddi bir mevzuyla karşı karşıyayız. Bunu söylerken sırtımızı, dünyanın her köşesinde bulaşıcı hastalıklarla savaşan Dünya Sağlık Teşkilatı’ne dayıyoruz. Şimdi “Koskoca müessesenin zombi trajediyi ile ne işi olur?” demeyin. 2011 senesinde tertip edilen bir “Zombi Hazırlığı” kampanyası kapsamında, internet üzerinden insanlara trajediden nasıl korunacaklarına dair yayınlar yapıldı. Mekteplerde talebelere aynı mevzularda dersler verildi. Sitede hala, bir facia esnasında nasıl kurtulabileceğinize dair açıklamalar yer alıyor, teşkilatın muhtemel bir faciaya karşı hazırlıklı olduğu söyleniyor.
Konun teknolojiyle ne alakası olduğunu soranlar için minik bir açıklama yapalım: Moleküler biyoloji, tıbbi çözümler, biyolojik silahlar ve daha nicesi minik, çok minik bir virüsün yaygınlaşması için yeterli nedenler sunuyor. Bu arada bir de TeknoGelecek serimizin evvelki ikinci kısmında işlediğimiz, popülasyon hakimiyeti olasılığı var.
Gelin bu kısımda zombilere, ortalıkta çürüyen, kokuşmuş ve hastalıklı insanların kol dolaştığı o facia olasılıklarına yakından bakalım. Ele alacağımız mevzuların hepsi birer bilimsel hipotez.
Toksoplasmoza gondii.
Kurbanlarının beynini avlayan, beşeri yetileri saf dışı vazgeçen, tek hücreli kötücül bir asalak. Günümüzde insanlara bulaşabilen, uzun vakitler süresince varlığını belirli etmeden yaşayan bir canlı. Kuşlarda, farelerde ve sığırlarda da görülmesini öğreniliyor, ancak yalnızca kedilerin bağırsaklarında üreyebiliyor. Tesirlerini gösterdiğinde akut bir hastalık olan “toksoplazmoza” neden oluyor.
Peki bir zombi trajedisine nasıl neden olabilir?
Dünyadaki insanların yarısından aşırısı, kumpaslı olarak toksoplazmozla enfekte oluyor. Belki de onlardan birisi sizsiniz. Bu şahısların akli balanslarını kaybetmeye daha meyilli olduğu da tespit edilen bir öbür ayrıntı. Hatta halihazırda aynı hastalığa tutulan fareler, bütün anlamıyla zombileşiyorlar. Aniden bu canlının değişinim geçirip, insanların üzerinde daha tesirli olduğunu düşünün. Hatta bu değişinimin bir laboratuvar etrafında suni olarak alana getirilip, bir biyolojik silah olarak kullanıldığını zannedin.
GÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceEKONOMİ
23 gün önceGÜNDEM
23 gün önceEKONOMİ
24 gün önceGÜNDEM
24 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.