İnsanı Çileden Çıkaran ‘Zonklayan Diş Ağrısı’ ve ‘Öksürük’ Neden Geceleri Daha Fazla Artar?
74 okunma

İnsanı Çileden Çıkaran ‘Zonklayan Diş Ağrısı’ ve ‘Öksürük’ Neden Geceleri Daha Fazla Artar?

ABONE OL
Ekim 13, 2021 21:50
İnsanı Çileden Çıkaran ‘Zonklayan Diş Ağrısı’ ve ‘Öksürük’ Neden Geceleri Daha Fazla Artar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu neşe kaçıran gidişatları tecrübelemeyen ve geceleri neden daha fazla çoğaldıklarını düşünmeyeniniz yoktur. Kendi kendinize muhtelif olasılıkları düşünseniz de kesin yanıtını hekimler veriyor.

Diş ağrılarının ve öksürüğün geceleri daha fazla çoğalmasının sebeplerini göz önünde bulundurarak kendinizi buna göre ayarlayabilirsiniz. Diş Doktoru Yeşim Tünal Güzey ve Memorial‘ın önerilerine kulak verelim:

Şiddetli diş ağrılarının genellikle gece ortaya çıkmasının nedeni, o saatlerde hormonlarda alana gelen farklılıklardır.

diş ağrısı hormon

Gece başlayan şiddetli diş ağrısının, ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıyla ortaya çıkabileceğini belirten Diş Doktoru Yeşim Tünal Güzey, irinin diş asabının can vermeye başlaması ile oluştuğunu belirtiyor.

İrinin kök dışına doğru dağılmaya çalışmasıyla dokularda baskı ve bu sebeple ağrı oluştuğunu vurgulayan Güzey, “Bu gidişat diş doktorluğundaki en şiddetli ağrıdır. Şiddetli ağrının özellikle gece oluşmasının nedeni, gece saatlerinde hormonal değişiklikler sebebiyle damarlarımızın genişlemesidir. Kök ucundaki cerahat dişte dolaşım bozukluğu oluşturur ve bu gidişat tazyike neden olur. Tazyik diş içindeki asaplar üstünde ağrı yapar.” diyor.

Peki gece başlayan diş ağrıdene müdahale nasıl yapılmalı?

diş ağrısı gece

Güzey’in teklifi şöyle: Öncelikle diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan yiyecek birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak arınılmalı. Yarım su kadehine yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek ılık tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalı. İrini çoğaldıracağı için netlikle sıcak uygulanmamalı.

Ağrıyan diş üzerine rastgele bir ağrı kesici ilaç ve kolonya gibi solüsyonların uygulanmaması gerektiğine dikkat toplayan Güzey, “Kimyevi yapıları sebebiyle bu gibi ilaçlar dişetinde ve etraf yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına yol açacaktır.” diyor.

Konutta yapılabilecek müdahaleler hakkında ise şunları söyüyor: Şayet cerahat sebebiyle yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalı. Doktoru yanıltmamak için ilaç almadan bir an evvel diş doktoruna gitmekte fayda var. Gidilemiyorsa kesinlikle bir ağrı kesici alınmalı. Ancak ağrı kesiciler kısa bir vakit tesir gösterdikten sonra eksik kalır. Çok rakamda ağrı kesici alınması da, ağrı için bir çözüm olamaz, yalnızca mideye hasar verir. Diş üzerinde çürük sebebiyle oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyulabilir. Ancak bu operasyonu yaparken bu yağın diş etine sızmamasına dikkat edilmeli zira karanfil yağı da yumuşak dokuları imha edici özelliğe sahiptir.

Öksürük geceleri neden çoğalır?

öksürük gece

Soğuk algınlığı ve grip ile ilişkili çoğu öksürük, akciğerlerinizdeki ve solunum yollarınızdaki tıkanıklığı arınmak için bereketlidir. Ancak gece uykusu da iyileşmek için ehemmiyetlidir. 

Geceleri öksürüğün daha da makûslaşmasının sebepleri şunlar:

Yer çekimi: Geceleri öksürüğünüzü makûslaştıran bir numaralı etmen yer çekimidir. Uyunduğunda mukus otomatik olarak bir araya gelmeye başlar. Yer çekimine karşı koymanın en iyi yolu başınızı yukarıyada yakalamaktır. Başka Bir Deyişle başınızı yastıklarla yüksekte yakalamanız önerilir. Çünkü bu gidişat mukusun boğazın artta bir araya gelmesini de önlemeye dayanakçı olur. Kuru, kapalı bir civar: Konutta kuru hava, zati tahriş olmuş bir burnu ve boğazı makûslaştırabilir ve gece öksürüğünüzü daha da makûslaştırabilir.

Kaynaklar: Diş Doktoru Yeşim Tünal Güzey, Memorial

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.