Amerika Birleşik Devletleri merkezli sosyal medya devi Facebook üzerinde paylaşım yapan bir bireye ‘Vatansız, kansız onursuz, şaklaban’ ifadelerini kullanarak yorumda bulunan bir şahıs, şikayet edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verdi.
Hadiseyi araştıran savcılık ‘hakaret’ ile yargılanan şahıs hakkında ‘kovuşturmaya yer yoktur’ biçiminde takipsizlik kararı verince şikayette bulunan kişi de hakarete maruz kaldığını bahane göstererek, savcılığın kararına Barış Ceza Dominantlığı aracılığıyla itiraz etti. Dominantlık itirazın reddine karar verirken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise kararın kanun verimine bozulmasını arz etti.
Yüksek Mahkeme’nin ‘şaklaban’ sözcüğünün hakaret emelli kullanıldığına dikkat topladığı dava dosyasını araştıran Yargıtay 18. Ceza Dairesi, kararında şu ifadelere yer verdi: Araştırılan dosyada, kuşkulunun ad ve soyadının yazılı olduğu facebook hesabından müştekinin tweeti paylaşılarak altına yorum yapıldığı ortadadır. Dosyadaki mevcut kanıtların kuşkulu hakkında hakaret kabahatinin işlendiği hususunda iddia belgesi tertip edilebilmesi için yeterli kuşku oluşturduğu sarihtir. Kuşkulunun eyleminin sübut bulup bulmadığı hususu, tüm ispatların, duruşmaca beraber tartışılıp değerlendirilmesi neticeyi tanımlanması gerekmektedir.
Yapılan açıklamalara göre, kuşkulu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ait karar ve bu karara itiraz neticesinde verilen itirazın reddine dair mercii kararı hukuka terstir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, kanun verimine bozma isteği güzergahında tertip ettiği tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden, 1. Barış Ceza Hâkimliğinin kararının bozulmasına rey birliğiyle karar verildi.
GÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceEKONOMİ
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceEKONOMİ
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.