DOLAR

22,3861

3.67%
EURO

24,1124

3.85%
ALTIN(gr)

1.403,06

3,09%
BİST 100

5388.8

3,09%
Dünyada 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor
70 okunma

Dünyada 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor

ABONE OL
Ekim 13, 2021 21:46
Dünyada 1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada bazı ülkelerde pandemi kaynaklı besine erişme meseleyi yaşanırken, israfın ebadı ise dudak uçuklatıyor. Dünya popülasyonu her geçen sene çoğalış gösterirken besin israfı mevzusu da ehemmiyet kazanıyor. OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Dr. Muharrem Özcan dünyada ve Türkiye’de oluşan besin israfı ile alakalı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. 855 milyon insanında açlıkla savaştığına dikkat toplayan Özcan, “Bugün 7,9 milyara erişen popülasyon takribî 2050 senesinde 10 milyara yakın bir popülasyona erişeceği hipotez ediliyor.

Natürel bu popülasyon çoğalışı bir taraftan besin arzını doğururken öteki taraftan tarım alanlarının tarım dışına aktarılmasında birliktesi getiriyor. Neticede artan bu besin arzının karşılanabilmesi için birim alandan faydalılığı artırmak aynı zamanda ürün kayıplarını oluşturan gerek hasat ve hasat sonrasında gerekse israfla beraber ürün kayıpları oluşturan mevzulara çözüm bulmak zorundayız.

Dünya genelinde 2 milyar ton sebze ve meyve yapımı var. Bunun takribî vasati kıymetler üzerine baktığımız zaman yüzde 30’a kadar kısmını çöpe gittiğini görüyoruz. Aynı biçimde dünya genelinde 4 milyar ton besin yapımı var. 4 milyar besin imalinin 3’te 1’i, 1.3 milyar tonu harcanmadan çöpe gidiyor. Her gün 14 bin insanın da açlıktan can verdiği 855 milyon insanın açlıkla savaştığı gayret ettiği günümüzde bu sayıları kabul etmemiz elbette insan olarak, bilim insanı olarak mevzubahisi olamaz” diye konuştu.

Türkiye içinde açıklamalarda bulunan Dekan Özcan, “Türkiye içinde bu geçerlidir. 55 milyon ton meyve ve sebze yapımımızın vasati yüzde 20 ile 40’nın hasat sonrası nedenlerle beraber çöpe atıyoruz. Onun için dünyada besin sarihinin kapatılmasında yapım çoğaldırma kadar en büyük katkı sağlayabilecek hatta tabiatı fazla hırpalamadan katkı sağlayabilecek çözüm yolu hasat ve hasat sonrası kayıpları eksiltmektir ve israfı eksiltmektir. Bunu eksilttiğimiz zaman açlık meselesinin çözümüne ehemmiyetli katkılar sunabiliriz” biçiminde konuştu.

Furkan Abrek Ünal

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.