Dijital Linç: Kötü Yorum Yapan Müşterisini Savcılığa Vermekle Tehdit Eden İşletmenin Puanı Çakıldı
82 okunma

Dijital Linç: Kötü Yorum Yapan Müşterisini Savcılığa Vermekle Tehdit Eden İşletmenin Puanı Çakıldı

ABONE OL
Ekim 13, 2021 21:32
Dijital Linç: Kötü Yorum Yapan Müşterisini Savcılığa Vermekle Tehdit Eden İşletmenin Puanı Çakıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Twitter’daki Denetle isimli hesaba iletilen şikayetle gündeme gelen mevzu, uslara pek çok sual işaretini de getirdi. “Firma hakkında yazılan rastgele bir yorum suratından davalık olunabilir mi?” gibi sualler artık avukatlara daha çok sorulmaya başlandı.

Son zamanlarda bu tip firma yanıtları çoğalış meylinde. Gerçeğinde şirketler spam yorumlarla veya rakiplerin gerçek değil kötüleleriyle baş etmek istiyorlar fakat kolay tenkitler kapsayan yorumlara bile bu tip yanıtlar vererek tepkilerin odağında oluyorlar. Gerçeğinde bu vaka da mevzu hakkında hoş bir misal.

Denetle isimli Twitter hesabına gelen bu şikayette, bir firmanın fazla tepki verdiği görülüyor.

denetle

Bu hadisenin sosyal medyada gündem olmasının ardından ise firma puanı 4,8’den 3,3’e kadar düştü.

kahve işletmesi google yorumlar

Başka Bir Deyişle firmanın gerçeğinde gayet iyi bir puanı varken bir bakıma kendi ayağına sıkmış oldu.

Son tweet paylaşımının ardından firma puanı 2,8’e kadar düşmüş vaziyette. Tepkiler devam ettikçe daha da düşecek gibi görünüyor.

google yorumlar

Şirkete gitmemiş olmasına karşın yalnızca bu mevzu sebebiyle 1 puan verenlerin rakamı oldukça fazla. Her ne kadar bu mevzuda firma haksız olsa da bu tip spam yorumlar makûs maksatla da kullanılabilir. Gruplaşan bir kitle istediği rastgele bir şirketi karalayabilir.

Google siyasetleri de ehemmiyet talep ediyor. Bir yorumun gerçek değil olduğu, hakaret kapsadığı düşünülüyorsa Google’a müracaatta bulunmak olası.

google politikaları

Teftişe giden yorum, Google siyasetlerine uymuyorsa kaldırılıyor. “Uyar-kaldır” sistemi mevcut, bu hem iş yeri hem de yorumu yapan birey için geçerli.

Peki Google Yorumlar’daki veya rastgele bir platformdaki kullanıcı yorumları ve şirketler arasındaki ilişki hakkında hukuk ne diyor?

avukat

Avukat Çağatay Üsküdar’a mevzu hakkında merak edilenleri sorduk. Alttaki suallerin cevapları yakında sizlerle olacak:

Bu misalde de olduğu gibi yorumun içeriğinde küfür olmasa bile sırf tenkit kapsıyor diye firma davacı olabilir mi? Firma gerçekten davacı olursa yorum sahibi nelerle karşılaşır? Zira yorum sahibi haklı dahi olsa ifade vermeye gitmekle, avukat yakalamakla uğraşmak istemeyecektir. Hangi tip yorumlarda firma davayı kazanabilir? Bunun neticesinde kabahatli bulunan yorum sahibine hangi cezalar verilir? Yorum yazarken nelere dikkat etmek gerekir? Verilen siparişin makûs çıkması hakkında bir yorum yazıldıysa kullanıcıdan bunu ispatlaması istenebilir mi? Rakip işletmeler tarafından makûs yorum yazma vakaları çok sık yaşanıyor mu? Bunlar nasıl tespit ediliyor? Cezası ne oluyor? Canı bunalan biri dahi istediği yorumu yazabiliyor. Bunun önüne nasıl geçilebilir? Şirketler bu vaziyetten bezdikleri için mi yasal yola müracaat etmekle tehdit ediyor? Şirketlerin spam yorumlara maruz kalmasıyla alakalı gelecekte tertip etmeler yapılabilir mi? Bu mevzudaki sarihler neler? Kullanıcılar şirketlerin bu yanıtlarından korkup negatif yorum yazmaktan bırakabiliyorlar. Görünürde firma puanları yüksek olsa da bu yorumları gören kullanıcıların kafasında o firmanın puanı daha da düşüyor. Bir puan kaderine daha da hasara uğramıyor mu şirketler? Yakın gelecekte kullanıcıların yorum yazması markayı yaralama açısından yasal bir kapsamda yasaklanabilir mi?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.