DOLAR

27,1479

0.08%
EURO

29,0073

0.11%
ALTIN(gr)

1.680,48

0,38%
BİST 100

8039.18

0,38%
Covid- 19, açlıkla karşı karşıya olanların sayısını artırdı
108 okunma

Covid- 19, açlıkla karşı karşıya olanların sayısını artırdı

ABONE OL
Ekim 16, 2021 07:04
Covid- 19, açlıkla karşı karşıya olanların sayısını artırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Baytar Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu iletisinde, 16 Ekimin, Birleşmiş Milletler Yiyecek ve Tarım Teşkilatı ‘nün FAO 1945 senesindeki kuruluş günü olup 1981 senesinden itibaren Dünya Yiyecek Günü olarak her sene tanımlanan bir tema ile kutlandığına dikkat toplayarak şöyle dedi:

“2020 ve 2021 senelerini tesiri altına alan pandemic, oluşturduğu sağlık meselelerinin yanı gizeme yiyecek güvenliği, beslenme ve uyum kaynaklarına ulaşımda da kasvetler oluşturmuştur. Ülkelerin içine kapanması ve beynelmilel ticaretteki yönelimler özellikle yiyecek talebi mevzusunda kendiliğindene yetemeyen ekonomik olarak güçlü ülkelerde bile ciddi bir problem haline gelmiştir. Bu deneyim bize yiyecek güvenliği ve teminatının sebepli stratejik bir mevzu olduğunu bir kere daha anımsatmıştır.

Salgından evvel 690 milyon şahsın kronik açlıkla karşı karşıya olduğu ifade ediliyorken Covid-19 salgının bu rakamı 83-132 milyon daha çoğaldırdığı düşünülmektedir. Mevzu yalnızca kronik açlıkla hudutlu olmayıp FAO tarafından açıklanan sayılara göre dünya genelinden 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenememektedir, ki bu neredeyse toplam popülasyonun yüzde 40’ını oluşturmaktadır.”

Bu zorlu süreçte mevcut tarım ve hayvancılık varlıkları sayesinde üstesinden gelinemeyecek kasvetler yaşamamış olsa da çiftlikten sofraya kadar olan tüm süreçlerde girdi maliyetlerinin çoğalmasına bağlı olarak yiyecek maliyetlerinde hazin bir çoğalış yaşandığına dikkat toplayan Eroğlu şöyle devam etti:

“Bu vaziyet özellikle dar kazançlı yurttaşlarımızın sağlıklı ve besleyici besine ulaşımını tehdit etmektedir.
Sürdürülebilir bir tarım-yiyecek sisteminin uygulanması sağlıklı ve üretken bir gelecek için hayati ehemmiyet taşımaktadır. Küresel abuhava farklılığı, kuraklık, süratli popülasyon çoğalışı, göçler, israf ve zoonoz hastalıklar yiyecek yapımı ve tüketiminin önündeki başlıca tehlikeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya popülasyonunun 2050 senesinde 10 milyar, TÜİK projeksiyonuna göre Türkiye popülasyonunun, 2029 senesinde 92,4 milyon, 2039 senesinde 99,7 milyon olması beklenmektedir. Dolayısıyla bugünden alacağımız ihtiyatlar gelecekteki gidişatımızı tanımlayacaktır.
Bu bağlamda FAO tarafından 2021 Dünya Yiyecek Günü teması; “Eylemlerimiz geleceğimizdir – Daha iyi imal, daha iyi beslenme, daha iyi bir etraf ve daha iyi bir yaşam olarak duyuru etmiştir.

Sürdürülebilir bir tarım-yiyecek sistemi; yeterli, besleyici ve tehlikesiz yiyeceklerin herkes için ulaşılabilir bir maliyete mevcut olduğu, hiç kimsenin aç kalmayacağı, noksan beslenmeye bağlı meseleler yaşamadığı bir sistem olarak ifade edilmektedir.

Dolayısıyla, sürdürülebilir tarım-yiyecek sistemleri, gelecek jenerasyonlar için ekonomik, sosyal ve etrafsal esaslardan ödün vermeden herkes için sağlıklı ve yeterli besini sağlamayı kastetmektedir. “

Eroğlu, Türk Baytar Hekimleri Birliği olarak sağlıklı ve yeterli besinin ülkede sürdürülebilir bir biçimde imalin sağlanması için şu teklifleri sıraladı:

“İnsan ve hayvan sıhhatini etkileyen, imal kaybına neden olan zoonoz hastalıklarla aktif bir biçimde gayrete devam edilmesi, Çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığına bütün olarak alabilmesine imkân sağlayacak biçimde tarım ve hayvancılıktaki destek, sübvansiyon ve tasarılamaların reelleştirilmesi, Hayvancılıkta bilimsel çalışmalar yönünde etraf arkadaşı ve yararlı imal modellerinin teşvik edilmesi, Hayvansal yapıma olan doğrudan destekler ile bu alanlardaki teşebbüsçülük ve bilimsel çalışmalara olan teşviklerin çoğaldırılarak devam ettirilmesi, Sağlıklı bir cemiyetin ancak sağlıklı bir etraf, sağlıklı hayvanlar ve tehlikesiz yiyecekler ile olası olabileceğinden hareketle ülkemizde, baytar hekimler ile insan hekimleri ve etraf sıhhati mevzusunda yetkin iş gruplarının iş birliği içinde çalışmasına imkân tanıyan Tek Sağlık konseptinin mevzuat ve müesseseleriyle beraber operasyonelleşmesi gerekmektedir.

Türk Baytar Hekimleri Birliği olarak; her insanın sağlıklı ve yeterli beslenme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Bugünden alınacak ihtiyatlar ile yiyecek yapımında sürdürülebilir, ulaşılabilir ve adaletli bir sistemin yaşama geçirilmesi suretiyle açlığın Dünya ve Türkiye gündemden çıktığı bir geleceğin özlemiyle çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, baytar hekimlerin ve halkımızın 16 Ekim Dünya Yiyecek Gününü kutluyoruz. “

Hidayet Türkyılmaz
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.