Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, çocuklarda görülen koronavirüs olaylarının çoğalışa geçtiğini açıkladı. Savaşçı, bu gidişatı çocukların 2 yıldır konutta oldukları için D vitamini güzergahından yetersizlik yaşamalarına, hareketsiz olmalarına ve mekteplerde bazı kaidelere dikkat etmemelerine bağladı.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşının yan tesirlerine müteveccih evhamların olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu mevzuda İngiltere’de çok hoş bir çalışma yapıldı. 98 milyon doz mRNA aşısının neticelerinde yalnızca 28 vefat reelleşti. Günlük vefat olay rakamlarımıza bakarsak, ne yazık ki 300’e yakın insan yaşamını kaybediyor. İngiltere’nin tüm aşılamasında toplamda 28 bireyde ne yazık ki istenmeyen vefat hadisesi reelleşti.“
“Bunların bir kısmı belki de aşıya bağlanmamış; kalp krizi, beyin kanaması geçirmiş olabilirler. Ama yan tesir anlamında olay rakamı gerçekten az. Natürel ki bazı yan tesirler oluyor. Ama bunların hiçbiri sağlık kurumunda uyumak, yoğun bakımda uyumak ve yaşamımızı kaybetmekle sonuçlanacak bir hadise değil. Bu surattan aşılarımızı yaptıralım. Zira ne yazık ki çok üzücü vakalar karşımıza çıkıyor.”
”20 yaşında, altta belki obezitesi olan gençlerimiz 3-5 gün içerisinde yoğun bakımda uyuyacak seviyeye geliyor. Bu bizim için çok üzücü oluyor. Özellikle çocuk olay rakamlarımızda çoğalış var. Natürel ki 2 yıldır çocuklarımız konutta. D vitamini alamıyorlar, hareket etmiyorlar, bağışıklık sistemi de baskılı ebatta. Mektepte de bazı kaidelere dikkat etmedikleri için virüs de kapılabiliyor.”
”Ne yazık ki yoğun bakıma yolladığımız o cins evlatlarımız da olabiliyor. Bu mevzuda cemiyete düşen en büyük mesullük gerçeğinde ailelerin; aşı sırası gelen herkesin aşısını yaptırması. Özellikle 2 doz bütün, hatta 3’namcı, 4’namcı doz da gerekiyorsa kesinlikle yapılmalı. Zira İsrail, şu anda 3’namcı doz mRNA aşısını gerekli yakaladı. Neticede İsrail gibi bir devlet milletine bunu gerekli yakalayabiliyorsa biz de aşılama programını aksatmadan muhtemel olduğunca yaptırmamız gerekiyor.”
“Özellikle yabancı bir şirket aşı çalışmalarına yöneldikten sonra ilaç çalışmalarına da ehemmiyet verdi. Umutla beklediğimiz bizi çok mutlu eden bir ilaç çalışma neticeyi ortaya çıktı. Molnupiravir faktör maddeli bir ilaç. Natürel hem imal kapasitesi düşük kalacak, hem de gelişmiş ülkeler bu ilacı yüklü ölçüde arz etmiş gidişattalar.”
”Maliyet anlamında ne yazık ki çok ülkeye erişemediği için şu anda cemiyete veya bu salgına majör bir tesiri olacağını düşünmüyorum. Bizim buradaki en ehemmiyetli silahımız hem elimizdeki mevcut aşılar, hem de yerli aşılarımızla kazanacağımız kazanımlar.”
GÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceTEKNOLOJİ
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.