Aralarında Greta Thunberg’ün de bulunduğu 15 çocuk aktivist, 2019 senesinde Türkiye, Arjantin, Fransa, Brezilya ve Almanya’yı abuhava farklılığına karşı yeterince ihtiyat almadıkları için yargılamış, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettikleri bahanesiyle şikayette bulunmuşlardı.
Takribî 2 yıldır süren davada neticeye gelindi ve Birleşmiş Milletler, toplam 5 ülkenin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kaidelerini gerçekten de umursamama ettiğini ancak aktivistlerin ilk evvel kendi ülkelerindeki duruşmalara müracaat etmeleri gerektiğini dile getirdi.
15 aktivistin şikayet ettiği ülkeler arasında karbon ayak izi mevzusunda azami oranlara sahip Çin %27, Amerika Birleşik Devletleri %14,6 veya Hindistan %6,8 yer almıyor. Bunun nedeni ise bu ülkelerin BM kontratının 2014 tarihli ek protokolünü imza atmamış olması. Şikayet edilen ülkeler arasında 30 sene evvel çocuk hakları mevzusundaki mesullüklerini kabul ederek uyuşmayı imza atan Türkiye gibi ülkeler yer alıyor.
18 bağımsız insan hakları mevzusunda uzman insandan oluşan Birleşmiş Milletler Komisyonu, 2019’da iletilen bu şikayete dair son neticeye vardı. Aktivistlerin de söylediği gibi listede yer alan ülkelerin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmeleriyle arasında “yeterli sebepsel iletişim” olduğunu belirten kurul, tüm bunlara karşın aktivistlerin ilk evvel ülkelerinde bulunan duruşmalara şikayette bulunmaları gerektiğine karar verdi.
TEKNOLOJİ
38 dakika önceGÜNDEM
43 dakika önceGÜNDEM
55 dakika önceSPOR
1 saat önceSPOR
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceEKONOMİ
4 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.