KOM Daire Başkanlığı takımlarınca yürütülen çalışmada, 28 şehirde SGK’yı milyonlarca TL hasara uğratan 20 teşkilatlı yapı ve 386 kuşkulu tespit edildi. Soruşturma kapsamında kuşkululardan 235’i hakkında nezaret kararı verilirken, 151’i de ifade harekâtları için emniyete davet edildi. Polisin tertip ettiği harekâtlarda şimdiye kadar 199 birey nezaretine alındı, değişiklerinin tutulması için çalışmalar sürdürülüyor.
YENİ AYRINTILAR ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Sahte manili raporu, kanunsuz reçete ve kanunsuz sigorta primi tertip edilmesi ve sahte PCR testi kullanılması usulleriyle kabahat işleyen 5 teşkilatlı yapı ve 132 birey tespit edildi.
Bu kuşkuluların kamu sağlık kurumularından klasikte rapor alamayacak şahıslara, mani oranını artırarak rapor temin ettikleri tanımlandı. Sahte raporlar üzerinden ÖTV muafiyetinden yararlanılarak yeni vasıta alımında yüzde 40’a kadar avantaj, manili ücreti ve fiyatsız toplu taşıma kartı gibi ihtimallerden yararlanıldığı saptandı.
3. ŞAHISLARA SATILMIŞ
Doğum sonrası yeni doğan bebeklere devletin olanakları ile temin edilen mama ve çocuk bezinin gereksinimi olan şahıslara verilmediği, sağlık kurumunda misyonlu şahıslar tarafından 3’namcı şahıslara satıldığı da kayıtlara geçti. Genelde pahalı olan ilaçların, asıl reçete ile iş birlikçi eczanelerden temin edildiği, bu ilaçların ilaç kasveti yaşayan Irak ve Suriye’de fahiş maliyette satıldığı da ortaya çıktı.
Sahte PCR testi ile Covid-19 pozitif olma olasılığı bulunanların gerek yurt dışına çıkışlarında gerekse günlük yaşamlarını aksatmadan AVM’lere giriş-çıkışta, şehirler arası seyahatte kasvet yaşamamak için rastgele bir sağlık kuruluşuna başvuru etmeden test yaptırmış gibi gösterdikleri tanımlandı.
Özellikle pandemi yarıyılı ile beraber minik ve orta ölçekli şirketlere sağlanan destekler kapsamında vergi iadesi ya da parasal destek alabilmek emelli kağıt üzerinde çalışan gösterilerek, desteklerden kanunsuz olarak yararlandıkları tespit edildi.
FİRMACILARI DOLANDIRMIŞLAR
Kendilerini telefonda ‘kamu misyonlusu’ ve ‘milletvekili danışmanı’ olarak tanıtıp, kabahat işleyen teşkilatlı yapı içinde 11 kuşkulu tanımlandı. Kuşkuluların, milletvekili danışmanının adını kullanarak, minik ve orta ölçekli şirket sahiplerine düşük faizle kredi sağlama taahhüdünde bulundukları ve kendilerine inanan firmacıları bu usulle dolandırdıkları saptandı.
Öte yandan kendilerini ‘polis’ olarak tanıtıp, ‘Bankadaki altınlarınız sahte mi değil mi hakimiyet edeceğiz, konutunuza polis gelip altınları laboratuvara götürecek. Tahlilden sonra teslim edeceğiz’ söylemleriyle çok rakamda yaşlıyı takribî 800 bin TL dolandırdıkları tanımlandı.
YÜKSEK KAR TAAHHÜDÜYLE VURGUN
Antalya, Edirne, Gaziantep ve Ordu’da yüksek kar taahhüdü, saadet zinciri ve dini duyguları istismar eden 2 teşkilatlı yapı ve 20 birey tespit edildi. Yüksek kar taahhüdüyle sistem kuran kuşkuluların, sisteme girenleri mağdur ettikleri tanımlandı.
Ankara, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Tekirdağ ve Muğla’da hazine arazilerinin, gayrimenkullerin ve vasıtaların satışlarında kanunsuzluk ve avantajlı esnaf kredisi sağlayacağı taahhüdüyle kabahat işleyen 5 teşkilatlı yapı ve bunlara bağlı 138 birey tespit edildi. Polisin çalışmasıyla ortaya çıkan teşkilatın, mağdur şahıslara, kamu müesseselerince satışa sunulmamış hazine arazilerini alakalı müesseselerde bulunan tanıdıkları aracıyla satış yaptırabilecekleri taahhüdünde bulundukları bilindi.
Teşkilat idareyicileri, harekâtların emin bedel karşılığında reelleşeceğini, bu bedelin ise müesseselerde çalışanlara rüşvet ve arazinin bedeli olduğunu belirttiği ve böylece dolandırıcılık yaptıkları saptandı.
NAYLON FATURA VURGUNU
Afyon, Antalya, Bolu, Mardin, Mersin ve Yalova’da naylon fatura, kanunsuz belge, kanunsuz mazot alım satımı ve ihalede kanunsuzluk usulüyle kabahat işleyen 5 teşkilatlı yapı içerisinde de 64 birey olduğu tespit edildi. Bu teşkilatın, kamu müessese ve kuruluşlarına yakıt taşıyan tankerlerin basmakalıp koşullar altında sağlayacağı yakıtın 3 katı yakıt sağlamış gibi gösterildiği ortaya çıktı.
Kamu müesseselerinden alınması gereken yakıtın organizasyon tarafından çalınan yakıtlardan oluştuğu, tankerlere tonaj operasyonu uygulanırken ikiz plaka usulünün kullanıldığı tanımlandı. Yük taşıyan vasıtaların gümrük harekâtları sırasında ödenmesi gereken transit vergi pulunun sahtesinin temin edilerek, basmakalıp koşullarda gümrükten geçemeyecek taşıtlara göz yumulduğu ortaya çıktı.
TAPU İŞLERİNDE ‘DUBLÖR’
Batman, İstanbul, Muş ve Muğla’da, iş bulma taahhüdü ve imtihanlara başkasını sokma, ‘dublör birey’ usulüyle kabahat işleyen 2 teşkilatlı yapı ve içinde 21 birey tespit edildi. Teşkilatın, yeni açılan sağlık kurumunda taşeron kadroda istihdam sağlayabileceğini vadederek mağdurlardan para aldığı saptandı.
Tapu iş ve harekâtlarında genellikle fotokopi belgeler ya da eskimiş belgelerde asıl sahibine benzeyen ‘dublör’ olarak nitelendirilebilecek şahısların kullanılıp, asıl sahiplerinin haberi olmadan satış yapıldığı ortaya çıktı. Sürücü belgesi imtihanında da başkalarını imtihana sokma karşılığında hasılat elde edildiği tanımlandı. DHA
GÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceEKONOMİ
23 gün önceGÜNDEM
23 gün önceEKONOMİ
24 gün önceGÜNDEM
24 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.